Малките кученца порастват

Малките кученца порастват

30 юни 2024

Малките кученца порастват големи

Болки при растежа при кученцата.

Помислете например за болки при растежа. Болките при растежа, или казано по друг начин еностоза, се причиняват от огромния растеж на дългите кости. Хранителният канал на костния мозък не може да поддържа темпото на растеж и поради това се стеснява. Кръвоносните съдове, които минават през него, също се стесняват. Това причинява задръстване в костния мозък и натрупване на течност в надкостницата. Това е много болезнено и наистина може да се види, че кученцето не се движи добре.

 

Как да разпознаем болките при растежа при кученцата?

Но как да го разпознаете като собственик на куче? Често се вижда, когато кученцето куца ту на единия крак, ту на другия. Кученцето също е малко по-апатично и издава звуци на болка. То наистина не се чувства добре. Ветеринарят ще прегледа и опипа кученцето. Това дава най-добрите индикации. Поради задръстването може да има осезаемо подуване на костта и костта също е много чувствителна при натиск на определени места. Това може да се види и на снимка.

 

Природата подава ръка

Добрата новина е, че болките при растежа ще изчезнат от само себе си. В крайна сметка растежът на костния мозък ще настигне и задръстването, а следователно и болката, ще изчезнат. Но за щастие можем да облекчим болката по естествен начин. Например, можете да подпомогнете структурата на скелета с борови (Pinus) и хвощни (Equisetum) екстракти, именно заради укрепващия им ефект върху скелета и съединителната тъкан. Мащерката (Thymus) има релаксиращ ефект, което е много полезно при болки при растежа. Тамянът (Boswellia) и имелът (Viscum) имат благоприятен ефект върху кръвообращението. И за изграждането на костната структура, Калциумкарбоникум и Калциумфосфорикум.

Почивката е важна за кученцата

Но подпомагането не е достатъчно. Самата дума казва всичко – то подкрепя. По време на растежа е важно да щадите кученцето. Почивката и движението трябва да са в баланс. Тялото се нуждае от почивка, за да обработи стимулите, произтичащи от стреса. Кученцето трябва да спи през по-голямата част от деня. До половин година, кученцата спят около 20 часа на ден. Някои кученца трябва наистина да бъдат принудени да почиват, защото именно тази почивка осигурява балансиран растеж. Затова осигурете тихо място за спане, което е бедно на стимули.

Фокус, координация и баланс

Важно е да се разбере, че почивката е важна за растежа. Но означава ли това, че не можете да правите абсолютно нищо с вашето кученце? Разбира се, че можете. По отношение на натоварването, можете да приемете, че можете да увеличавате разходките с 5 минути за всеки месец, в който кученцето расте. По този начин постепенно увеличавате натоварването.

Има много училища за кучета, които провеждат тренировки с кученца, фокусирани върху концентрацията, фокуса и, не на последно място, баланса и координацията. Тук акцентът е много по-малко върху физическото натоварване.

Защото именно физическото натоварване трябва да бъде взето под внимание. Разходка на плажа, приятна разходка през дюните, тичане след пръчки и топки или груба игра могат бързо да станат прекомерни за растежа и развитието на скелета. Претоварване или нараняване по време на растежа може да има големи последствия за останалата част от живота на кучето. Например, претоварването може да предизвика дисплазия на тазобедрената става или лакътя. По-големите породи са по принцип по-чувствителни към това, но претоварването може също да предизвика проблем при по-малките породи.

Растежните плочи осигуряват дължината на костите

Растежните плочи осигуряват възможността костите да растат на дължина. След пубертета тези плочи изчезват и скелетът е напълно развит. Ако се получи нараняване по време на растежа на скелета, при което растежните плочи на дългите кости са повредени, може да се случи така, че растежът на дължината на тази кост да спре. Това причинява аномалии в растежа, които могат да се забележат по неправилната структура на тялото. Ако това се случи с предните крака, понякога се вижда крив растеж на предните крака. Тази неправилна структура причинява повече износване на ставите, което може да предизвика други проблеми по-късно в живота.

 

Растеж с градивни материали

Вие искате да подкрепите структурата на костите и ставите колкото е възможно повече. Вещества като глюкозамин, хондроитин, MSM и силиций осигуряват производството на кости, влакна, ставна течност и връзки. Искате да осигурите достатъчно синовиална течност и хрущял, защото те осигуряват плавно движение. Също така искате добро и здраво изграждане на връзките и сухожилията, които поемат ударите от скокове и физическо натоварване. Изключително важно е да осигурите правилната подкрепа, особено по време на фазата на изграждане на скелета. Можете да го направите правилно само веднъж.

 

Обърнете внимание и на диетата

Храненето и растежът са, разбира се, неразривно свързани. Но по време на растежа е супер важно да се справяте с това мъдро. Три неща, на които трябва да обърнете внимание, са например калций, фосфор и витамин D.

 

Тези три компонента са взаимосвързани. Витамин D осигурява регулирането на усвояването на калций и фосфор. А калцият и фосфорът осигуряват оптималната структура на скелета и добрата плътност на костите. Калцият и фосфорът винаги трябва да бъдат в съотношение. 1:1 или максимум 2:1. Калцият не трябва да пада под 1 в това съотношение. Твърде малко калций причинява слаб скелет, докато твърде много калций може да причини деформации на костите. Ако храните с гранули, трябва да се доверите, че производителят е добавил достатъчно от тях. Но ако храните с прясна храна и я съставяте сами, имате влияние върху това. Консултант по хранене може да ви даде яснота за това. Той или тя може да направи проверка на храната, за да види дали кученцето получава всички хранителни вещества в правилните пропорции и дали са необходими корекции в съществуващата храна.

 

Най-важното е да се наслаждавате на малкия си приятел. Преди да се усетите, той или тя ще бъде голям.

Източник: 

https://www.nmlhealth.com/blog/Kleine-puppy%E2%80%99s-groeien-groot